VILTGRYTE MED ROTFRUKTER, AGURKSALAT OG EPLE

Image Title

Søndagsmiddagen er servert.

INGREDIENSER

400 g elgbog eller annet kjøtt av forparten fra vilt
3 dl viltfond
2 dl rødvin
0.5 ss tomatpuré
1 rensede hvitløksfedd
1 stk. skrelt gul løk, delt i mindre biter
0.5 skrelt gulrot, delt i mindre biter
1 timiankvister
1 ss smør
rapsolje til steking
salt og pepper

AGURKSALAT

0.5 tynt skivet agurk
½ dl eddik
0.5 dl strøsukker
1½ dl vann

ROTFRUKTER

6 skrelte småløk
2 delte jordskokker
1 skrelte gulrøtter, delt i mindre biter
0.5 skrelt pastinakk, delt i mindre biter
6 stk. små sjampinjong
1 små epler, f.eks. Ingrid Marie, delt i båter
2 timiankvister
olivenolje, salt og pepper

Matlaging

  • Skjær kjøttet i 2 cm store terninger og brun dem i rapsolje. Legg over i en romslig kasserolle. Tilsett viltfond, rødvin, tomatpuré, hvitløk, løk, gulrot og timian. Krydre med salt og pepper. Kok på svak varme til kjøttet er mørt. Fjern skummet etter hvert. Løft opp kjøttet og sil kraften. Kok sammen kraften til god smak og konsistens. Avslutt med smør, salt og pepper.
  • Legg agurken i en bolle og salt den. La trekke i 30 minutter. 
  • Bland eddik, sukker og vann. Visp til sukkeret har løst seg opp. Press ut væsken av agurken og legg den i eddiklaken. Sett til side.
  • Legg alle rotfrukter og sjampinjongen i en ovnsfast form. Gni inn i olivenolje og krydre med salt, pepper og timiankvister. Bak på 200 grader i 25 minutter. Legg i eplebåtene etter 20 minutter.
  • Kok opp sausen og kjøttet til gryten. Anrett i varme tallerkener og server med agurksalat og rotfrukter.